Sunday, June 14, 2009

Kingdom of Saudi Arabia


.."ki itt belepsz"...!


A magyar Kulugyminiszterium honlapjan a nem ajanlott uticel kategoriaba tartozik. Problema eseten nehezkes barmi segitseget kerni. Jobb ha az ember angol, nemet kulkepviseletek cimet, telefonszamat is beszerzi..

A megerkezes Jeddah-ba, a Voros-tenger partjan allo masodik legnagyobb szaudi varosba, egy regi M7-es autopalyara ("betonkockas") emlekezteto osi repterre tortenik.
Mivel Mekka itt van a szomszedban, a szent foldre jo muszlimok valamifele tradicionals oltozekben erkeznek, ami nem mas, mint egy maguk kore csavart torolkozo. A gepre meg a feher ruhajukban (dish-dash) szallnak fel, majd szepen levetkoznek....
A gep hatuljaban van egy nagy ures ter, ahol imadkozhatnak. Ekkora ures helyet semelyik mas legitarsasag nem engedne meg maganak egy gepen. A monitorokon folyamatosan mutatjak merre van Mekka, ha eppen imadkozni kell, amit folyamatosan jeleznek is a monitorokon. Filmnezes nincs. Helyette imat sugaroznak...




Megerkezes utan gyaloglas, buszozas. "Csapok" nincsenek. Az epuletbe erve hosszu sorok varnak a beleptetesre. 2-3 ora sorbanallas garantalt. Mindenki lokdosodik, tolakszik, turelmetlen.

Mielott az utazo sorra kerul, ki kell tolteni egy kartyat azokkal az adatokkal, ami amugy is szerepel mar 8 helyen. De hat szabaly az szabaly!

A kartyan, csak a miheztartas vegett, jelzik, hogy mi var a drogfutarokra ebben az orszagban. (HALAL) Ez azt is jelzi, hogy mi var amugy is az emberre itt....

Szaud-Arabiaban a mai napig divatos a kivegzes. Nyilvanosan! A legutolso iden januarban volt. A kezlevagas, megvakitas, stb, mindennapos esemeny.

Alkohol nincs az orszagban. Sehol. Nincsenek barok, szorakozohelyek. Nők nagyon nem mutatkoznak sehol, ha igen csaladdal, ferjjel, es fedett fővel. Nők autot nem vezethetnek, csak ha a ferj ott van es engedelyezi. A plazakban egy kavezonal kulon falakkal korulvett helysegek vannak a nok es csaladok szamara.

Az imaidőket szigoruan betartjak. Napkozben minden zarva van 1-től 5-ig, a gyakorlatban a legtobb uzlet ki sem nyit, csak este. A hetvege itt csutortok-pentek, minden zarva van. Ezert aztan etelt, italt vasarolni sehol nem lehet, csak a szallodakban. Reneszanszat elik a nagy amerikai regi autok. Igazi old timer feeling.

A varos regi, leharcolt, funkcionalis. Semmi fenyuzes. A taxisoforrel alkudozni kell mielott beszallsz.

Szeretnek elvinni "varosnezo" turara, sok penzert. Szerencsere a telefonomban van GPS, igy egy elleniranyu fordulo utan furcsan nezett a sofor, miutan szoltam neki, hogy rossz iranyba megy....

Valasztottam egy taxist, aki viszonylag korrektnek tunt, es ot hivtam, ha valahova mennem kellett.

Egy kiallitasra jottem. A korulmenyek igazan lehangoloak. Mindent szabad, ez jo! Viszont semmi nincs, ez nem jo! A kabelek lognak mindenhonnan. Nincs rajtuk biztositek sem. Ha zarlat van, eg minden. Megtortent eppen!

Naplemente a Voros-tenger partjan



Este van, a helyiek eloszeretettel ellepik a partot, plazakat, parkokat




Egy atlagos, nappal zarva tarto Meki

Ez volt a standom

Az ugyfeleknek sem volt konnyu kezelni a helyi korulmenyeket


A megnyitora ellatogatott a helyi uralkodo, a kicsit oregecske herceg. Az elet es halal eldontoje, a helyi mindenseg fura ura!

A helyi Tv nagy erdeklodest mutatott

Az ut

A sarki bolt

..utcai reszlet

Egy 5 csillagos szalloda...a semmi kozepen a tengerparton

A szalloda melletti mecset

Szaudi Halalcsillag

Hat ilyen is van;
Delutan gondoltam lemegyek a korbenezek a szalloda korul. Hat nemsok latnivalo van itt. Taxiban ulve a piros lampanal egy melletem levo autoban egy pakisztani vallasi fanatikus egyertelmuen mutatta, hogy szivesen elvagna a torkomat. Hiretelen nem erdekelt mar a varos, arra gondoltam visszamegyek a szallodaba es TV-zek egesz nap.

Nem feher embernek valo videk ez!
Azt hiszem Dubai ehhez kepest maga a paradicsom.

Mindezek utan megis ugy dontottem, hogy megnezek valamit a varosbol, igy elmentem az regi varosba, Al Balad-ba. A varos legregebbi epuletei allnak, vagyis omladoznak. Egy kiterjedt bazar telepult a szuk utcacskakba. Ez azert megerte azt par orat amit ott eltoltottem.


Az oreg varos egyik bejarata, aranykereskedesekkel


Kabel a rengetegben






Fuszerarus, minden friss, eredeti, illatos




Sult kukoricat tessek!

Az oreg varos kozvetlen szomszedsagaban azert mar ott az uj plaza

Tekergos mozgolepcsorendszer

Modern terek

Ejszakai vasar

Az utolso reggelen gyorsan ki a repterre a felkelo nap elott.

A repter elott katonai ellenorzopont, gepfegyveres katonakkal, gepfegyverrel felszerelt terepjarokkal. A becsekkolas utan ismet kartya kitoltogetes, de ez mar az EXIT, kilepo, kartya.

A repter a varoterem felol...

Az indulas elotti percek, a biznisz osztaly utasait Audikkal egyesevel hordjak a gephez.


---

No comments: