Sunday, April 12, 2009

Oman, Damm kanyon (Wadi)

Nah..ez hosszu lesz, sok a kep, igy is kihagytam vagy haromszor ennyit...

A hegyeket szeretem. Foleg ha viz is van, meg vizesesek. Nagyok a sziklak, jo az ido, es furodni is lehet, valamint nagyon nem maszkalnak arra masok. Ilyen hely keves van es en voltam egyben. 370 kilomtert kellett erte autozni, egy masik orszagba kellett erte menni, de megerte. Nagyon!

Itt wadi-nak hivjak a hegyekben viz altal kivajt kanyonokat, amiben hol van viz, hol nincs. Van amelyik allandoan kap utanpotlast, van amelyik csak az esos evszakban. Amelyik nem, az csak egy szaraz sziklas kanyon. Szep, erdekes, egyszernezos. Amelyikben allandoan van viz, az mar jobb! Dus novenyzet, vizesesek, erdekes formak es szinek.

Omanban voltam, a Damm wadiban. Nyugis hely, kedves emberek, tavol a vilagtol.

Nem volt egyszeru a hataratlepes. A kommunizmus alatt egyszerubb volt nyugatra menni, menni az Emiratusokbol Omanba!

Hatarallomas, utlevel ellenorzes, aztan iroda, biztositas a kocsira (100 dirham), ha megvan akkor beutazasi engedely kiallitasi dij (20 dirham/fo), aztan masik ablak, beutazasi engedely 30 dirham/fo, bizonylat, hogy ott voltunk, kovetkezo kapu, vam ellenorzes, cetli elvesz. Ugyanez 500 meterrel odebb az omani oldalon. Pecset, cetli, papir, ide-oda fizet, elvesz, kiallit...Egy teljes ora volt az atjutas. Yasser kollegam jott velem, aki sziriai, arabul beszel, igy nem volt gond a kommunikacio szerencsere. Amugy meg talan most is ott mutogatnek kezzel labbal.

Kiderult, hogy Magyarorszag kodja az omani rendszerben 348. Ez fontos adat, mert igy gyorsabban megy az ugymenet. A hataor javasolta, hogy jegyezzem meg, mivel eddig magyart arra meg nem latott, es ha esetleg megegyszer mennek, akkor nagyon megkonnyitenem az eletet ezzel a koddal, mert nem kell keresgetniuk Magari-t a listaban :)

Miutan atjutottunk, megalltunk tankolni az elso varosban, ami vagy 100 kilometerre volt a hatartol, Ibri-ben. Dubaji rendszammal egybol a szuper benzint nyomattak a kocsiba, ami meg igy is joval olcsobb mint itt.

Ibri-tol 70 kilometerre aztan feltuntek a hegyek

Nemcsak feltuntek, elenk tornyosultak!

Mivel del elmult, Yasser-re rajott az imadkozhatnek, megalltunk egy mecsetnel. O bement, en meg felmasztam egy dombra, amin siremlek szeru korakasok alltak.

Kicsit olyan "Kedvenceink Temetoje" erzesu hely

Az osveny is ami odavisz a kertek alatt:)

Azert eleg nagyok azok a rakasok! A sziklak toredezettek, kiegettek, ahogy lepkedtem rajtuk olyan hangjuk volt, mint a porcelannak.

Innen mar nem volt messze az uticelunk Damm Wadi.

Par hazacska all itt,

Meg par regi rom.

Aztan mar feltunik a patak, megtervezett kertekre emlekeztato novenyzet

Itt meg at lehetett gazolni kocsival

A wadi bejarata

Egy kis duzzaszto, amibol egy csatorna viszi a vizet a telepulesre

Meretaranyok! Par ember ott gyalogol a kep jobb szelen.

Yasser maniakus fotos!

Osszefutottunk egy sved parossal, aztan egyutt mentunk tovabb.

A viz tiszta es ihato!

Nagyon kellemes furdozesre is!

A kis tavacskanal volt elottunk egy paros, epp akkor indultak vissza, megemlitettek, hogy ha furodni akarok, akkor ne tegyem, mert azt mondta valaki, hogy 2 kigyo is van a vizben...hmmm 2 kigyo mi?!

Meg 11 hal!

Hat en furodtem. Meg a svedek is!

A furdozes utan egy oracskat pihengettem, nezelodtem. Addig Yasser elmelyulten fotozott valami fuszalat, meg par vizcseppet :)))

A nyugalom betetozese az volt, hogy nem voltak idegesito bogarak! Neha egy-egy szitakozo itt-ott, semmi mas.

Forro sziklak, husito viz, jo levego. Kell ennel tobb?

Elhagytuk a wadit a hegyek fele.

Igy nez ki messzirol

Kozeli lakohaz

Utban Sant fele, hogy aztan Sint-et erintve visszaterjunk a foutra.

Sant-i rom

Sint-i szikla


--

No comments: