Tuesday, September 9, 2008

Mega-giga beruhazasok....

A lakotarsam ujsagiro. A 7days-nal, ami otthon, vagyis inkabb Budapesten es nagyobb varosokban, a jol ismert Metro ujsag...vagy most mar mittomen milyen nevu napilap itteni megfeleloje. Van benne ugyanolyan Sodoku :)
Akartam irni egy postot a kornyek jovobeli agyament epitkezeseirol de csak huztam-halasztottam. Beszelgettem vele ezekrol a tervekrol, erre elkerte az osszegyujtott linkjeimet, kepeimet es megirta az ujsagban...szoval kozvetve bekapcsolodtam Dubai mindennapjaiba :)

Nah, de ha ott megjelent, itt is meg kell hogy jelenjen...

Valamit amugy is kell mar irnom, ha a jo kis penteki turat kihagytam az itteni jogsim intezese miatt, amiert el kellett toltenem 4 szornyu es unalmas orat a Driving Centerben...ahh
Na de ez egy masik tortenet lesz...

Szoval epitkezesek:

Mindjart az uj orulet a ki tud magasabbra pisilni..vagyis magasabbat epiteni.

Ugye a Burj Dubai lassan kesz, kevesebb mint egy ev van hatra az atadasig, mar most is a legmagasabb epulet, ha rateszik a "csucsdiszt" talan 750-et is eleri, habar a pesszimista elorejelzesek csak 705 metert mondanak...a vegso magassag titok. (Huh de izgi...)

A top lista a legmagasabb epuletekrol

Aztan kovetkezzen a legmagasabb, legelszalltabb, legorultebb, leg...bla...bla terv:

Vertical city, Dubai
Vannak emberek akik kitalalnak orult otleteket, es vannak akik fizetnek erte.

A penzben uszkalo olajhatalmak, es felsofokon vegzett statikusok es epiteszek terveinek netovabbja egy epulet, ami 2.4 km magas, Dubai tengerpartjan all, luxus tengerjarok kotnek ki a labainal. A vertikalis kozlekedset nagysebessegu fuggolegesen kozlekedo vonatok bonyolitjak. Csupan 400 emeletes lesz, mert a szintek 5 meteres belmagassaguak...talan igy nem kell annyi beton es nem omlik magaba az egesz :) Amugy ezt eszrevettem a Burj Dubainal is, hogy minnel feljebb haladunk, annal nagyobb a ket szint kozotti tavolsag.

s amugy 2000 meter felett mindig havazni fog?

Halal-csillag project

Szegenyek nem szeretik ha le-halalcsillagozzak, de hat ez az igazsag:)

Kiallitasi kozpont, irodak, lakasok...bla..bla..bla..

A feherruhas arabok a birodalmiak? :)

Milyen kar, hogy az ev feleben elviselhetetlen az idojaras, a masikban meg akkora dugok vannak az utakon, hogy az embernek nincs kedve sehova se menni. Na de ha a plaza csak ket emeletnyire van a lakasbol nyilo lifttol? :)

Abu Dhabi Green City


Talan az egyetlen normalis elvet koveto beruhazas, de csak mert zold, masert nem!
Nincsenek benzinmotorok, minden megujul, hiszen az energia nem vesz el csak atalakul...kar, hogy egy falanszter.

Szintenkent forgo torony

Milyen jo is az, ha mindig besut a nap, vagy ha soha...Nem tudom, hogy rotalodik-e, hogy mikor kinek jar napfeny es kinek nem, vagy esetleg lehet szavazni? Kisorsolni?
Mi van ha elromlik a forgo csatlakozas a villanyvezetekhez? Vagy ha nem folyik le a szar a rotacios szenyvizcsorendszeren? :)

Igazi Sci-Fi vizualizacio ez a Holyday Resort

A hegykben mindentol tavol, egy "duzzasztogat" belsejeben tengethetjuk mindennapjainkat, ahonnan barmikor kiugorhatunk egy kis sikloernyozesre, csak az ablakot kell kinyitni.

Zyggurat

Egy igazan emberbarat terv, hiszen nem kell soha tobbet cipot vennunk, mindenhova elmehetunk papucsban, nem kell soha kimennunk a szabad levegore, hiszen lehet, hogy hideg van, vagy inkabb meleg, vagy eppen mergezo gazok szallnak arra..
Egy millio ember is elfer benne. Eleg egy kisebb atombomba neki, nem kell az a nagy interkontinentalis ballisztikus fajta.

Dubai Opera

Ez meg tetszik is...a homokdune jobban illik a sivatagba mint egy sipalya.

Dubai nemsokara


Vegezetul, ahol most lakom, az sem marad sokaig, jovore lebontjak, hiszen tul keves ember lakik egy tul ertekes negyzetmeter alapon szamolt ingatlanon. Kell a hely a kalitkakban lako uj nemzedeknek, akik pofatlanul magas osszegeket fognak fizetni, hogy egy lyukban lakhassanak, hazak es kertek es udvarok helyett.

Es ez nem kenyszer, mert csak erre fussa....itt ez luxus keremszepen!

2 comments:

Anonymous said...

uhhhhh.... Én csak nyitom a szemem és a szám! Itthon meg vannak olyanok, akik a mindennapi kajájukat sem tudják elintézni! ÉS a szomorú, hogy ott is és rengetegen! Ugyan kik fognak ezekben az építészeti csodákban élni? És mit kell dolgozniuk, ohgy ki is tudják fizetni????
Na erre lennék nagyon kíváncsi!
András

Anonymous said...

A budapesti Metro ujsag kenytelen volt a nevet Metropol-ra valtoztatni - a hasonlo nevu aruhaz pereskedese miatt.

Szoval az ervenyes birosagi itelet miatt, kerem hivatkozzon az ujsagra "Metropol" neven. :)

Balazs